Theobroma Cacao Seed Butter
Nazwa INCI
Theobroma Cacao Seed Butter
Nazwa zwyczajowa
Masło z nasion kakaowca właściwego Theobroma cacao
Funkcja w Kosmetyku
- emolient
Działanie Kosmetyczne
Jako emolient, doskonale zmiękcza skórę, nadaje jej elastyczność i wygładza. Jego bogata konsystencja sprawia, że jest idealnym składnikiem w produktach do pielęgnacji skóry suchej oraz skłonnej do podrażnień. Masło kakaowe jest również bogate w nasycone kwasy tłuszczowe, takie jak kwas stearynowy, palmitynowy i oleinowy, które wzmacniają barierę lipidową skóry, chroniąc ją przed działaniem czynników zewnętrznych. Dzięki zawartości naturalnych antyoksydantów, takich jak witamina E i polifenole, masło kakaowe pomaga w zwalczaniu wolnych rodników, co opóźnia procesy starzenia się skóry i wspiera jej regenerację.
Dzięki swoim właściwościom regenerującym i odżywczym masło kakaowe jest szczególnie polecane do pielęgnacji skóry suchej, zniszczonej oraz dojrzałej. Działa również łagodząco na skórę podrażnioną, przyspieszając jej regenerację i poprawiając ogólny stan. Dodatkowo, poprzez działanie renatłuszczające, czyli odbudowę bariery lipidowej skóry, co jest szczególnie ważne dla skóry suchej i odwodnionej.
Zastosowanie
- produkty do pielęgnacji twarzy, ciała, włosów
Pozyskiwanie
- roślinne
Dopuszczalne stężenie
Zazwyczaj stosowany w stężeniach od 1% do 20% w zależności od rodzaju produktu i jego przeznaczenia.
Pora dnia
Może być stosowany zarówno rano, jak i wieczorem.
Bezpieczeństwo i ostrzeżenia
Brak klasyfikacji jako substancja niebezpieczna zgodnie z przepisami chemicznymi. W dużych stężeniach i często stosowany może nasilać problemy trądzikowe, powodować wypryski i zaskórniki.