💥 2+1 SALE: CO TRZECI PRODUKT ZA 1PLN. Tylko do czwartku 💥

Jakie właściwości w pielęgnacji skóry posiada olej konopny?

2023-06-15
Jakie właściwości w pielęgnacji skóry posiada olej konopny?

Ten wpis przeczytasz w 5 minut.

Hemp Me Hand Regenerujący Krem Do Rąk z Olejem Z Konopi

Czym charakteryzuje się olej z konopi?

Olej konopny (Cannabis Sativa Seed Oil) pozyskiwany jest z nasion konopi siewnych Cannabis sativa L., ma płynną konsystencję oraz charakteryzuje się zieloną lub zielono-brunatną barwą. Posiada delikatny, orzechowy zapach i gorzki smak. Takie właściwości wywodzą się z jego nasion, które z botanicznego punktu widzenia są właśnie orzechami, otoczonymi brązowo-szarą łupiną o grubości 3-4 mm. Podstawową metodą otrzymywania oleju, podczas której pozyskany został również olej użyty w naszych produktach, jest tłoczenie ziaren na zimno. Istotne jest, aby unikać poddawania oleju procesom rafinacji i bielenia, ponieważ doprowadzają one do pozbycia się chlorofilu z oleju (i zaniku koloru) oraz jednoczesnego usunięcia korzystnych dla zdrowia składników, w tym antyoksydantów. 

Co znajduje się w składzie oleju z konopi?

Olej z konopi siewnych posiada bogaty skład chemiczny - występuje w nim wiele składników aktywnych o pozytywnym działaniu. Jedną z zalet jest wysoka zawartość niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych NNKT w odpowiednich proporcjach wspomagających organizm w prawidłowym funkcjonowaniu. W skład oleju z konopi wchodzi około 81% NNKT, głównie kwas linolowy (omega-6) oraz kwas α-linolenowy (omega-3) o wartościach 58% i 19%, w odpowiednim stosunku 3:1 uważanym za optymalny w prawidłowym żywieniu. Olej zawiera również nienasycone kwasy: 4% kwasu γ-linolenowego (omega-6) oraz 13% jednonienasyconego kwasu oleinowego. Kwas linolowy, kwasy α-linolenowy i γ-linolenowy należą do grupy wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, nie syntetyzowanych w organizmie ludzkim, które należy dostarczać wraz z pożywieniem. Kwasy omega-6 mają działanie prozapalne, natomiast kwasy omega-3 przeciwzapalne, więc zbyt duża ilość kwasów omega-6 w stosunku do kwasów omega-3 zwiększa skłonność do powstawania stanów zapalnych w ciele człowieka.

Jakie działanie antyoksydacyjne wykazuje olej z konopi?

Z racji bogatego składu, olej pozyskiwany z konopi wykazuje duże właściwości antyoksydacyjne. Antyoksydanty to związki, które mają zdolność do eliminowania wolnych rodników z organizmu, a wolne rodniki to atomy lub cząsteczki, które mają jeden lub więcej niesparowanych elektronów. Taki układ powoduje, że są niestabilne i negatywnie wpływają na komórki. Nadmiar wolnych rodników niezrównoważonych antyoksydantami może prowadzić między innymi do starzenia się skóry, powodując, że staje się ona bardziej sucha, a do tego zwiotczała przez spadek jędrności i elastyczności. Aby uniknąć takiego efektu, należy stale uzupełniać poziom antyoksydantów. Jednym ze źródeł tych substancji jest właśnie olej konopny. Wartość ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity) – poziomu zdolności do absorbowania wolnych rodników konopi – sięga 5300 µmol TE/100 g. Dla porównania, granaty mają wartość ORAC na poziomie 3307, awokado – 530, a  jagoda acai, znana ze szczególnych właściwości antyoksydacyjnych, ma ORAC na poziomie 5500 µmol TE/100 g. Za właściwości antyoksydacyjne w oleju konopnym odpowiadają: beta-karoten, witamina E, magnez, mangan, cynk, witaminy B, kwasy tłuszczowe omega-3, kwas gamma-linolenowy (GLA), niacyna (witamina B3), ryboflawina (B2) oraz aminokwasy (cysteina, glutation, arginina).

Regenerujący, bogaty krem do rąk z olejem konopnym 2,5% i ceramidem NP HAND ME HEMP

Jaki wpływ ma kwas gamma-linolenowy na atopowe zapalenie skóry?

Kwas GLA (gamma-linolenowy), występujący w oleju konopnym, jest wielonienasyconym kwasem tłuszczowym. Jest on niezastąpiony w prawidłowym funkcjonowaniu skóry, wchodząc w skład cementu międzykomórkowego, który jest jednym z  elementów zabezpieczających przed utratą wody ze skóry. Kwas ten jest istotny także dlatego, że wspomaga barierę ochronną w chorobach skóry, takich jak atopowe zapalenie skóry czy też łuszczyca. 

Atopowe zapalenie skóry (AZS) – wyprysk atopowy AE (atopic egzema) to  niezakaźna choroba zapalna skóry, charakteryzująca się przewlekłym przebiegiem, z występującymi okresami cofnięcia jej objawów. Rozpoznania dokonuje się na podstawie wywiadu i obrazu klinicznego, stosując kryteria opracowane przez dermatologów Jona Hanifina i Georga Rajkę. Dość uciążliwe dla chorych na AZS jest występujący świąd, suchość skóry, co prowokuje do drapania, powstawania przeczosów i nadkażeń bakteryjnych. 

Istnieje wiele przyczyn tej choroby, lecz warto także pamiętać, że w przebiegu atopowego zapalenia skóry dochodzi do upośledzenia przemiany kwasu linolenowego w kwas gamma-linolenowy. Upośledza to tym samym barierę ochronną skóry, w wyniku czego zwiększa się transepidermalna utrata wody TEWL (Trans Epidermal Water Loss), wzmagając suchość i świąd skóry. 

Kwas GLA wycisza także powstawanie lub uwalnianie związków powodujących zapalenie, więc jego niedobór w skórze może predysponować do powstawania nadmiernych reakcji zapalnych. Dlatego należy pamiętać, że bezwzględnie należy włączyć oleje bogate w kwas GLA do diety, jak również do zewnętrznej pielęgnacji. Liczne badania dowodzą, że GLA poprawia również parametry skóry, a mianowicie zwiększa jej nawilżenie, jędrność i elastyczność oraz zmniejsza szorstkość. Ma to istotne znaczenie nie tylko dla ludzi z dermatozami, ale również dla osób zdrowych. 

Jakie są zalety stosowania oleju konopnego na skórę?

Olej konopny może być stosowany zarówno wewnętrznie jak i zewnętrznie. Istotną zaletą oleju konopnego w stosowaniu zewnętrznym jest jego niski potencjał komedogenny, co znaczy, że olej nie zatyka ujść gruczołów łojowych, dzięki czemu dochodzi do zmniejszenia ilości zmian trądzikowych oraz nie powstają nowe. Zawartość kwasów omega-3 i omega-6, i ich sprzyjające proporcje pomagają złagodzić oraz wspomagają leczenie takich problemów skórnych jak wyprysk, łuszczyca i sucha skóra. Właściwości przeciwzapalne kwasu α-linolenowego powodują wyciszenie stanów zapalnych skóry, a także wspomagają leczenie zapalenia stawów. Olej konopny w leczeniu zmian trądzikowych nie tylko łagodzi stany zapalne, lecz w znacznym stopniu przypomina sebum wydzielane przez skórę, wspomaga tym samym regulację jego wydzielania. Ponadto dobrze się wchłania, nie pozostawia na skórze tłustego filmu, wzmacnia naturalną odporność skóry na działanie czynników zewnętrznych, poprzez zapewnienie prawidłowej struktury cementu międzykomórkowego, zmniejsza transepidermalną utratę wody TEWL (Trans Epidermal Water Loss) wpływając na odpowiedni poziom nawilżenia skóry. Witamina A pomaga w redukcji zmian trądzikowych, natomiast zawarty w oleju kompleks witamin A, E i K ma wpływ na zwiększenie elastyczności skóry, zapobiega przedwczesnemu powstawaniu zmarszczek, przyspiesza jej regenerację, intensywnie odżywiając i zwiększając elastyczność naczyń krwionośnych, co pozwala na przenikanie składników aktywnych do głębszych warstw skóry.

Biorąc pod uwagę wszystkie dobroczynne właściwości oleju konopnego opisane powyżej, zasadne wydaje się sięganie po tego typu kosmetyki zwłaszcza wtedy, gdy ma się do czynienia z każdym rodzajem skóry, zarówno przetłuszczającą się, suchą, jak i wrażliwą, delikatną, z niedoskonałościami czy dotkniętą dermatozami m.in. AZS, wyprysk, łuszczyca. Olej konopny w stężeniu 2% jest składnikiem regenerująco-odbudowującego kremu z ceramidami NP, AP i EOP, cholesterolem i kwasami tłuszczowymi CERAMIDE SKIN BARRIER, odnajdziesz w nim ukojenie dla skóry oraz złagodzenie podrażnień. Natomiast z naszą nowością HAND ME HEMP gładkie, zadbane dłonie są na wyciągnięcie ręki.

Konsultacje kosmetologiczne Veoli Botanica

Autorka wpisu: Karolina Kowalczyk 
Ekspertka ds. pielęgnacji
konsultacje@veolibotanica.pl

Pokaż więcej wpisów z Czerwiec 2023

Polecane

Zaufane Opinie IdoSell
4.89 / 5.00 4709 opinii
Zaufane Opinie IdoSell
2024-04-22
kupiłam krem BB i jest tak gęsty, że pompka w butelce go nie pompuje
2024-04-22
Kremy są rewelacyjne
pixel