WYBIERZ KURACJĘ, KTÓRA DZIAŁA | Odbierz wcierkę w prezencie przy zakupach za min. 299 PLN 🎁

Cannabis Sativa Seed Oil

2024-07-10

Nazwa INCI

Cannabis Sativa Seed Oil

Nazwa zwyczajowa

Olej z nasion konopi siewnych

Funkcja w Kosmetyku

  • emolient

Działanie Kosmetyczne

Jako emolient tworzy na powierzchni skóry i włosów warstwę ochronną (okluzyjną), która zapobiega nadmiernemu odparowywaniu wody. Dzięki temu działa nawilżająco i kondycjonująco, przyczyniając się do odbudowy płaszcza hydrolipidowego skóry. Olej ten również wspomaga syntezę składników cementu międzykomórkowego, ważnych dla utrzymania integralności skóry, oraz substancji istotnych w procesach zapalnych, podziałach komórkowych, czy metabolizmie lipidów i aminokwasów. Działa przeciwzapalnie, nawilżająco, a także poprawia barierę ochronną skóry. Ponadto, dzięki właściwościom antyoksydacyjnym, pomaga chronić skórę przed stresem oksydacyjnym i przedwczesnym starzeniem się.

Szczególnie polecany do skóry suchej, odwodnionej, wrażliwej oraz skłonnej do podrażnień. Pomaga w regeneracji i nawilżeniu skóry, redukując zaczerwienienia i stany zapalne. Jest także korzystny dla skóry trądzikowej, ponieważ pomaga w regulacji wydzielania sebum i ma właściwości przeciwzapalne.

Zastosowanie

  • produkty do pielęgnacji twarzy, ciała, włosów

Pozyskiwanie

  • roślinne

Dopuszczalne stężenie

Zazwyczaj stosowana w stężeniach od 1% do 20%, w zależności od rodzaju produktu i jego przeznaczenia.

Pora dnia

Może być stosowany zarówno rano, jak i wieczorem.

Bezpieczeństwo i ostrzeżenia 

Brak klasyfikacji jako substancja niebezpieczna zgodnie z przepisami chemicznymi.

Pokaż więcej wpisów z Lipiec 2024
Zaufane Opinie IdoSell
4.90 / 5.00 6012 opinii
Zaufane Opinie IdoSell
2024-07-13
Super produkty godne polecenia
2024-07-12
Zamówienie dotarło bardzo szybko
pixel