WYBIERZ KURACJĘ, KTÓRA DZIAŁA | Odbierz wcierkę w prezencie przy zakupach za min. 299 PLN 🎁

C15-19 Alkane (Roślinny)

2024-07-10

Nazwa INCI

C15-19 Alkane (Roślinny)

Nazwa zwyczajowa

Brak

Funkcja w Kosmetyku

  • emolient
  • emulgator
  • środek kondycjonujący
  • rozpuszczalnik
  • substancja konsystencjotwórcza

Działanie Kosmetyczne

Pełni funkcję emolientu, zmiękczając i wygładzając skórę oraz włosy, a także tworząc na ich powierzchni ochronną warstwę, która zapobiega utracie wody (TEWL). Jako środek kondycjonujący, poprawia elastyczność i miękkość skóry oraz ułatwia rozczesywanie włosów. Działa również jako rozpuszczalnik, ułatwiając rozpuszczanie i mieszanie innych składników w kosmetykach. Ponadto może pełnić funkcję substancji konsystencjotwórczej, wpływając na teksturę i właściwości aplikacyjne produktów.

Odpowiedni dla wszystkich typów skóry, ale szczególnie korzystnie wpływa na skórę suchą i odwodnioną. W produktach do pielęgnacji włosów działa kondycjonująco, zmiękczająco.

Zastosowanie

  • produkty do pielęgnacji twarzy, ciała, włosów

Pozyskiwanie

  • syntetyczne, roślinne

Dopuszczalne stężenie

Zazwyczaj stosowana w stężeniach od 0,5% do 10%, w zależności od rodzaju produktu i jego przeznaczenia.

Pora dnia

Może być stosowany zarówno rano, jak i wieczorem.

Bezpieczeństwo i ostrzeżenia 

Brak klasyfikacji jako substancja niebezpieczna zgodnie z przepisami chemicznymi.

Pokaż więcej wpisów z Lipiec 2024
Zaufane Opinie IdoSell
4.90 / 5.00 6012 opinii
Zaufane Opinie IdoSell
2024-07-13
Świetne produkty, szybka wysyłka, polecam :)
2024-07-13
Super
pixel