WYBIERZ KURACJĘ, KTÓRA DZIAŁA | Odbierz wcierkę w prezencie przy zakupach za min. 299 PLN 🎁

Benzyl Alcohol

2024-07-09

Nazwa INCI

Benzyl Alcohol

Nazwa zwyczajowa

Alkohol benzylowy

Funkcja w Kosmetyku

  • konserwant
  • rozpuszczalnik
  • oraz składnik kompozycji zapachowej

Działanie Kosmetyczne

Posiada właściwości konserwujące, dzięki czemu przedłuża trwałość kosmetyków, chroniąc je przed zepsuciem. Jest również skutecznym rozpuszczalnikiem dla wielu składników aktywnych oraz pełni rolę substancji zapachowej, nadając kosmetykom przyjemny aromat.

Zastosowanie

  • produkty do pielęgnacji twarzy, ciała, włosów

Pozyskiwanie

  • syntetyczne, roślinne

Dopuszczalne stężenie

Dopuszczalne stężenie 0,001% w produkcie niespłukiwanym; 0,01% w produkcie spłukiwanym

Bezpieczeństwo i ostrzeżenia 

Brak klasyfikacji jako substancja niebezpieczna zgodnie z przepisami chemicznymi. Wymaga oznakowania na etykietach kosmetyków, jeśli jego stężenie przekracza 0,001% w produktach, które pozostają na skórze, i 0,01% w produktach zmywalnych. Maksymalne stężenie w gotowych kosmetykach wynosi 1%. Znajduje się na liście potencjalnych alergenów.

Pokaż więcej wpisów z Lipiec 2024
Zaufane Opinie IdoSell
4.90 / 5.00 6012 opinii
Zaufane Opinie IdoSell
2024-07-13
Super produkty godne polecenia
2024-07-13
Realizacja zamówienia na 5+; kupowałam przed samym urlopem z prośbą o wysyłkę po konkretnej dacie o ile to możliwe . I bez mojego przypominania wszystko było wysłane dokładnie po moim powrocie. Dziękuję- dzięki temu kosmetyki nie grzały się w żadnych skrytkach tylko przyszły świeżutkie bez szkody na swoich właściwościach
pixel