WYBIERZ KURACJĘ, KTÓRA DZIAŁA | Odbierz wcierkę w prezencie przy zakupach za min. 299 PLN 🎁

Alcohol

2024-07-08

Nazwa INCI

Alcohol

Nazwa zwyczajowa

Alkohol

Funkcja w Kosmetyku

  • rozpuszczalnik
  • promotor przenikania
  • substancja przeciwdrobnoustrojowa
  • substancja zmniejszająca lepkość

Działanie Kosmetyczne

Promotor przenikania, który poprzez odtłuszczenie skóry ułatwia wnikanie innych składników aktywnych. Wykazuje wysoką lotność i szybko odparowuje z powierzchni skóry.

W kosmetykach głównie wykorzystywany jako promotor przenika składników aktywnych w głąb skóry.

Zastosowanie

  • produkty do pielęgnacji twarzy, ciała i włosów.

Pozyskiwanie

  • syntetyczne, roślinne

Dopuszczalne stężenie

W kosmetykach zazwyczaj stosowany w stężeniach od 1% do 20% w zależności od rodzaju produktu i jego przeznaczenia

Dodatkowe informacje/ z czym łączyć/ z czym nie łączyć?

Unikać łączenia z silnymi kwasami i retinoidami w celu minimalizacji ryzyka podrażnień.

Bezpieczeństwo i ostrzeżenia 

Brak klasyfikacji jako substancja niebezpieczna zgodnie z przepisami chemicznymi. Może jednak powodować przesuszenie i podrażnienie skóry, zwłaszcza przy długotrwałym stosowaniu. Charakteryzuje się wysoką lotnością i szybko odparowuje z powierzchni skóry.

Pokaż więcej wpisów z Lipiec 2024
Zaufane Opinie IdoSell
4.90 / 5.00 6012 opinii
Zaufane Opinie IdoSell
2024-07-14
Wszystko zgodnie z zamówieniem. Produkty pięknie zapakowane.
2024-07-13
Uwielbiam te produkty!
pixel