Chat with us, powered by LiveChat

Darmowa dostawa od 199 zł | Poznaj nasz rozświetlająco-nawilżający krem BB LET’S GLOW! #GoWithTheGLOW

Darmowa dostawa od 199 zł | Poznaj nasz rozświetlająco-nawilżający krem BB LET’S GLOW! #GoWithTheGLOW

Darmowa dostawa od 199 zł | Poznaj nasz rozświetlająco-nawilżający krem BB LET’S GLOW! #GoWithTheGLOW

Strona główna Tokoferol – za co uwielbia go skóra?
Tokoferol – za co uwielbia go skóra? wpis na blogu Veoli Botanica

Tokoferol – za co uwielbia go skóra?

Przyjrzymy się składnikowi, który znaleźć można w bardzo wielu produktach do pielęgnacji skóry. Z czego wynika jego popularność, a co za tym idzie – co ma do zaoferowania Twojej skórze? Sprawdzamy!
Przyjrzymy się składnikowi, który znaleźć można w bardzo wielu produktach do pielęgnacji skóry. Z czego wynika jego popularność, a co za tym idzie – co ma do zaoferowania Twojej skórze? Sprawdzamy!

Tokoferol, czyli witamina E!

Tokoferol, zwany również witaminą młodości, jest produkowany wyłącznie przez rośliny. Występuje w olejach roślinnych (z awokado, słodkich migdałów, słonecznika), oliwie z oliwek, owocach i warzywach (kiwi, mango, czerwona papryka, szpinak) i owocach oleistych (orzechy laskowe, włoskie, migdały). Najczęściej stosuje się jego stabilną formę Tocopheryl Acetate, ponieważ jest dobrze tolerowana przez skórę, trwała, odporna na światło i tlen aktywny. Tokoferol nie podrażnia, ani nie uczula skóry.

Korzyści ze stosowania tokoferolu

– Wnika w głąb bariery lipidowej komórek skóry. Powoduje to uszczelnienie i wzmocnienie błony komórkowej, co w konsekwencji przyczynia się do zatrzymania wody i ujędrnienia komórek.

– Wzmacnia barierę ochronną skóry.

– Ma silne właściwości antyoksydacyjne

– Łagodzi zaczerwienienia, stany zapalne, łuszczenie skóry (często stosowany do łagodzenia objawów związanych z egzemą i łuszczycą).

– Rozjaśnia przebarwienia

– Zmniejsza widoczność zmarszczek, sprawia, że skóra staje się bardziej elastyczna i jędrna.

– Hamuje procesy starzenia się skóry wywoływane np. promieniowaniem UV.

– Ma działanie przeciwzapalnie, przez co jest rekomendowany do pielęgnacji cery trądzikowej.

Witamina E w Twojej kosmetyczce

Ponieważ tokoferol ma szerokie spektrum zastosowania, jest niezwykle często umieszczany w składach produktów do pielęgnacji. Znajdziesz go w kosmetykach do twarzy, ciała i włosów, a nawet preparatach aptecznych do leczenia trądziku, egzemy czy przebarwień.

Tworząc nasze produkty do pielęgnacji również nie mogliśmy pominąć tej dobroczynnej substancji!

Tokoferol znajdziesz niemal w każdym produkcie z linii do codziennej pielęgnacji, np. w zestawie kremów DAY & NIGHT czy balsamie pod oczy KEEP AN EYE ON IT. Ta linia zatroszczy się o potrzeby Twojej skóry na każdym etapie!

Jeżeli masz cerę skłonną do niedoskonałości i trądziku, sięgnij po kremy na dzień i na noc. OIL-FREE SEBUM CONTROL MOISTURIZER to hydrożelowy krem na dzień o lekkiej konsystencji z aktywnym ekstraktem z zielonej herbaty. Natomiast OVERNIGHT BHA TREATMENT to krem na noc redukujący niedoskonałości z kwasem salicylowym, aktywnym ekstraktem z zielonej herbaty i skwalanem.

FOCUS PIGMENTATION ESSENCE to jeszcze jeden produkt w naszym portfolio zawierający tokoferol. To serum stanowi kompozycję zbilansowanych składników aktywnych. Odpowiadają one na potrzeby skóry zmagającej się z przebarwieniami – posłonecznymi, potrądzikowymi i hormonalnymi. Walczy również z niedoskonałościami, takimi jak zaskórniki powstałe w wyniku nadmiernej aktywności gruczołów łojowych.

Brak produktów w koszyku.